Skip to main content

Sushi är en japansk maträtt gjord av vinäged ris. Förutom vinäger och salt serveras sushi vanligtvis med grönsaker och rå fisk och skaldjur. Sushi finns i många stilar, varierande i ingredienser och presentation. Riset som används till sushi kallas shari, eller sumeshi. Förutom salt är andra vanliga ingredienser som används för sushi grönsaker, rå fisk och tofu. Här är några tips för att göra sushi hemma. För att göra sushi, blanda alla ingredienserna.

Fisk för nigirizushi

När du väljer en fisk för nigiri sushi måste du leta efter ljusa, färska fiskfiléer. Se till att de är minst en tum tjocka och inte är matta i färgen. Välj tjocka filéer till nigiri sushi framför tunna, eftersom de är lättare att skiva. Färsk fisk finns bäst nära havet. Små fisk- och skaldjursbutiker av hög kvalitet är också bra ställen att köpa färsk fisk.

Ingredienser för nigirizushi

Huvudingrediensen för nigirizushi är japanskt ris. Det bästa riset för nigiri är autentiskt kortkornigt sushiris. Något annat ris kommer inte att hålla ihop de ömtåliga nigiribitarna. Du kan använda butiksköpt sushivinäger, som finns i den asiatiska delen av snabbköpet, eller göra din egen med lite vit vinäger och socker. Andra vanliga nigiriingredienser är wasabi, som är en kryddig grön pasta som balanserar smaken av fisk. Gari, även känd som inlagd ingefära, förstärker också smaken av nigiri och kan hittas i den asiatiska gången i din livsmedelsbutik.

Tång för nigirizushi

En populär sushirulle, nigiri, görs genom att slå in olika ingredienser i ark av tång. Tången är 85 procent vatten, och resten består av kolhydrater och protein. Det finns också betydande mängder vitaminer och mineraler. En matsked tång innehåller 20 procent av det dagliga värdet av många viktiga vitaminer och mineraler. Om du letar efter en vegetarisk variant kan du ersätta tång med sallad.

Tång för chirashi

Ett av de mest populära sätten att njuta av chirashi-sushi är att lägga till sjögräs. Japanerna har länge använt tång i sitt kök. Det finns många olika typer av tång, men den vanligaste är ogonori-tång, även känd som havsmossa. Det är populärt på Hawaii och Karibien och används ofta för att göra peta. Ogonori är också en utmärkt källa till agar-agar, den vegetariska motsvarigheten till gelatin. Du kan köpa en mängd olika tång som används för att göra geléer, puddingar och vaniljsås.

Tempura för chirashi

När du förbereder en chirashi-sushirulle är det första steget att förbereda smeten. Doppa svansen i smeten och skaka den för att täcka hela räkorna. Stek i två minuter och vik sedan ihop räkorna till en rulle. Stek ytterligare två minuter för att avsluta rullen. När den är klar, servera chirashi med misosoppan. En chirashi sushi roll är en traditionell japansk maträtt som serveras under speciella tillfällen och för vänskap.

Tång för sashimi

Även om tång oftast förknippas med det japanska köket, äts det också i Kina och Korea. Förutom att ätas rå, har tång medicinska fördelar, vilket gör det till ett utmärkt komplement till det asiatiska köket. Nuförtiden har tångens popularitet spridit sig bortom det japanska köket, med torkade varianter av tången som dyker upp överallt. Dessa är perfekta att lägga till soppor och även smoothies! Lär dig hur du förbereder sushi med tång och få tag på några läckra snacks.