Skip to main content

Lasagne är en maträtt som kombinerar italienska ingredienser och en enkel matlagningsmetod i en kruka. Det är pluralformen av ordet lasagne, som betyder ett enda ark lasagne. Det finns bara tre huvudkomponenter: pasta, sås och ost. I sin renaste form är lasagne en måltid i en kruka, och dess enkla ingredienser gör den till ett idealiskt val för upptagna människor. Men vad är lasagne?

Det är en måltid i en lerkruka (pott) One-pot recept är bekväma och läckra. Att bara använda en enda kruka gör rengöringen enkel och de har ofta fantastisk smak.

Lasagne är pluralordet för ett lasagneark

Medan singularformen av namnet är ”lasagne”, är det vanligare att använda termen lasagne. Detta ord är regionalt för Italien, där det har blivit en vardagsmat. Lasagne är en maträtt gjord av platta nudlar i lager med ost och ragu. Termen lasagne kommer från det grekiska ordet lasanum, som betyder kammarkruka. Romarna lånade ordet för att betyda kokkärl. På amerikansk engelska hänvisar lasagne till själva rätten, medan ordet på brittisk engelska används för att referera till pastan.

Lasagne är en rektangulär eller bandformad pasta

När du tänker på lasagne, föreställer du dig förmodligen breda, platta pastaark med lager av såser och ingredienser. Även om den sista rätten kan vara vad du vill att den ska vara, är denna italienska bas faktiskt en relativt enkel och anpassningsbar maträtt. Det gör det till ett spännande val för restaurangkockar. Ordet lasagne är faktiskt en plural av ordet lasagne, som betyder ”lasagne”.

Den har bara tre komponenter: nudlar, sås och ost

Ingredienserna till detta enkla recept är enkla och snabba att tillaga. Allt du behöver är en 9×13 ugnsform, en stekpanna och magert nötfärs. Börja med att koka nudlarna i lättsaltat vatten. Koka tills al dente, cirka 10 minuter, rör om då och då. När den är kokt tar du ut lasagnen från pannan och strö över färsk persilja. När såsen har reducerats till önskad konsistens, tillsätt köttet och den smälta osten.

Det kan göras i förväg

Du kan göra lasagne i förväg och frysa in den. Du kan kyla den i upp till 2 dagar. Alternativt kan du frysa den i upp till 2 månader. För att förbereda lasagne i förväg, följ dessa steg. Men kom ihåg att ge tillräckligt med tid för bakning. Lasagnen ska vara fast innan servering. Om du inte tillagar den direkt går den sönder när den serveras.

Den kan göras med no-boil lasagne nudlar

No-boil lasagne görs utan kokande lasagne nudlar. Istället för att koka lasagnenudlarna, lagar fabriken dem och kör dem sedan genom ett vattenbad för att ta bort överflödig stärkelse. Nudlarna suger sedan upp fukten från såsen och blir mjuka och möra. Det finns några knep du kan prova. Att använda no-boil lasagne nudlar är ett bra sätt att göra din middag snabbare och bekvämare.