Skip to main content
Allt

Kicking & Screaming (2005) – Komisk Fotbollsfars med Familjekänsla

Kicking & Screaming är en film där fotboll möter familjekomedi med den karakteristiska energin hos Will Ferrell i huvudrollen. Regisserad av Jesse Dylan, är det en historia om Phil Weston, en snäll men osäker pappa som tar över som tränare för sin sons misslyckade fotbollslag. Vad som börjar som en oskyldig ansträngning att stötta sin son, utvecklas snart till en överdriven tävlingsmani, särskilt när Phil inser att hans största rival är hans egen far (spelad av Robert Duvall), en överdrivet ambitiös fotbollstränare.

Filmens styrka ligger helt i Will Ferrells absurda och ibland hysteriska humor. Hans resa från en vänlig och lite tafatt pappa till en man som fullständigt tappar greppet om sina prioriteringar är en av de huvudsakliga drivkrafterna i handlingen. Ferrells komiska tajming, tillsammans med Robert Duvalls mer återhållsamma men stoiska närvaro, skapar en dynamik som lockar till skratt genom hela filmen. Fotbollsmatcherna är fyllda med slapstick-komedi och överdrivna situationer, vilket gör dem lika mycket till en fars som en sportskildring.

Som en barnfilm fungerar Kicking & Screaming mycket bra. Den har ett tydligt familjeorienterat budskap om laganda, föräldraskap och vikten av att hålla sport och tävling i perspektiv. Filmen levererar roliga fotbollsscener som barn kan njuta av, samtidigt som den erbjuder vuxna tillräckligt med subtila skämt och överdrivna karaktärsdrag för att hålla dem engagerade. Humorn är överlag lättsam och barnvänlig, även om den ibland lutar sig mot stereotypiska skildringar av tävlingsanda och föräldraambitioner, vilket ger filmen en karikatyrmässig ton.

Det finns några moraliska lärdomar i historien, särskilt kring vikten av att ha kul och att inte låta tävlingsinstinkten ta överhanden. Den typen av budskap passar särskilt bra för barn som själva är engagerade i sport och kanske känner press att prestera. Filmen fångar också upp idén om familjerelationer och hur vi ibland tar vår tävlingsinstinkt till det extrema – något som även föräldrar kan känna igen sig i.

Dock ska man inte förvänta sig någon djupare karaktärsutveckling eller mer subtila budskap; Kicking & Screaming är framförallt en lättsam komedi som bygger på Ferrells fysiska humor och de absurda situationer som uppstår när han blir alltför hängiven sitt lag. Filmen saknar en del av den emotionella tyngd som andra familjefilmer i genren kan leverera, men som en ren komedi fungerar den utmärkt för en yngre publik. De bisarra träningsmetoderna, roliga lagmedlemmarna och överdrivna rivaliteten gör den till en lättsmält och skrattfylld upplevelse.

Sammanfattningsvis är Kicking & Screaming en komisk resa genom fotbollens värld, där familjevärderingar och tävlingsanda kolliderar. Den är inte särskilt djup eller banbrytande, men den levererar precis vad den lovar – skratt och underhållning för hela familjen.

Betyg: 3/5

Vill du läsa fler recensioner av fotbollsfilmer, både för barn och vuxna, kan du besöka filmbloggen fotbollsfilmer.se. Där hittar du tips på allt från fotbollskomedi till dramatiska fotbollsskildringar som passar alla smaker.